Stowarzyszenie Macierz

Stowarzyszenie MACIERZ powstało jako organizacja zajmująca się ochroną Praw Człowieka, ekologią, promocją zdrowego odżywiania i funkcjonowania, działalnością charytatywną w różnych dziedzinach życia.

Ilość wejść: 4821


Kuchnia wegetariańska "Macierzy"

Artykuł zawiera wegetariańskie przepisy. Będzie sukcesywnie uzupełniany o nowe przepisy z kuchni wegetariańskiej. Mam nadzieję, że znajdziesz tutaj coś dla siebie. Pisałam ten artykuł z myślą o wszystkich tych, którzy chcą zdrowo się odżywiać. Mam nadzieję, że dzięki tym przepisom usprawnisz sobie pracę w kuchni, w której jak się okazuje większość kobiet spędza najwięcej czasu oraz będą one dla Ciebie źródłem inspiracji w gotowaniu.

Gotowanie jest dla mnie przyjemnością. A jeszcze większą przyjemnością sprawia mi fakt, że lubię podawać moim bliskim wszystko to, co jest zdrowe. Sama również lubię się zdrowo odżywiać. Odkąd jestem wegetarianką moje problemy zdrowotne zniknęły, wyniki badań zmieniły się bardzo wyraźnie. Teraz wiem, że ważne jest to, co zjadamy byśmy byli zdrowi.

Przyjemność z gotowania można osiągnąć bardzo łatwo. Wystarczy pokochać nasz codzienny obowiązek przygotowywania posiłków, by stało się to naszą przyjemnością, a nawet pasją. Ważne jest, aby każde Twoje danie było przemyślane, wykonane ze świeżych warzyw i owoców, bogate w witaminy, mikroelementy, węglowodany, naturalne cukry. To jak jesz, o jakich porach i w jakich ilościach, też ma bardzo duże znaczenie.

Postanowiłam podzielić się z Wami swoimi przepisami, które będzie można odnaleźć na tej stronie. Jeśli będziecie mieli problem co dziś ugotować, możecie zajrzeć do tego artykułu, który będzie uzupełniany nowymi przepisami. 

Ostatnia aktualizacja 3 sierpnia 2014r.


Dzisiaj polecam wszystkim przepyszny sernik na upalne dni. Wymaga wkładu pracy i troszkę czasu, ale potem rozpływa się w ustach. Przepis na własny ser doda niezapomnianego smaku po spożyciu. Polecam wszystkim!

Delicja

  • 3 litry mleka
  • 2 kwaśne śmietany (po 400 ml 12%)
  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek (mogą też być suszone śliwki)
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 galaretki wegetariańskie (delecta na bazie roślinnej)
  • 0,5 kg truskawek

Sposób przyrządzenia:

Masę serową przygotować najlepiej dzień wcześniej. Mleko zagotować ze śmietaną ubitą z jajkami. Gotować na wolnym ogniu do momentu zrobienia się sera. Woda po gotowaniu będzie koloru żółtego, a powstające masy serowe będą unosiły się w tej wodzie - ser połączy się w bryłę i pojawi się serwatka. Najlepiej odcedź w durszlaku z małymi otworami i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Jeśli ktoś ma dostęp do krowiego mleka, z niego ser wyjdzie najlepszy. Jeśli nie masz takiej możliwości zakupu mleka prosto od krowy, użyj mleko tłuste 3,5%.
Masło utrzyj z cukrem pudrem dodaj stopniowo ser i po kolei wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy i czekoladę. Orzechy skrusz na drobniejsze kawałki. Czekoladę schłodzoną po wyjęciu z lodówki pokrusz drewnianym tłuczkiem i dodaj do sera. 
Powstałą masę podziel na dwie części. Białą cześć masy wyłóż na tortownicę, a do drugiej dodaj kakao i wymieszaj. Wyłóż kakaową masę na białą cześć sera. Poukładaj na niej owoce wcześniej odsączone od soku (jeśli korzystasz z owoców z puszki). Zalać galaretką rozrobioną w mniejszej ilości wody (na 2 dwie galaretki użyć 3/4 wody w stosunku do zalecanej ilości z przepisu).
Życzę wszystkim smacznego. Uwierzcie mi, ten sernik smakował wszystkim, którym go zaserwowałam. Polecam!!!


Odrobina szaleństwa dla wszystkich, którzy uwielbiają banany i czekoladę. Możesz tym smakołykiem sprawić przyjemność swoim bliskim i przygotować potrawę ze swoimi pociechami np. w przygotowaniu bananów i zabawa murowana, a ile radości ze wspólnej pracy w kuchni. Życzę udanej zabawy.

Banany w czekoladzie

 

  • 6 bananów
  • 15 dag czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag cukru
  • orzechy skruszone lub wiórki kokosowe

Sposób przygotowania: 

Z cukru i około 1/4 szklanki wody ugotować gęsty syrop. Czekoladę rozpuścić na parze. Ucierać z dodawanym po łyżeczce syropem i masłem. Banany obrać ze skórki, odkroić końce zawinąć w posmarowaną masłem folię aluminiową i wstawić do gorącego piekarnika na około 15 minut. Miękkie rozwinąć, polać przygotowanym sosem czekoladowym, posypać wiórkami lub orzechami, odczekać aż troszkę przestygną i ukośnie kroić na kawałki. Każdy kawałek banana nadziać na szpadkę. Podawać na zimno lub gorąco. Życzę smacznego.


Sok owocowy

  • 2 duże pomarańcze
  • 2 brzoskwinie
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka wody mineralnej lub kefir

Przygotowanie:

Obrane pomarańcze pokrój w niewelkie kawałki, brzoskwinie umyj oddziel od pestki. Dodaj miód, wodę lub kefir a następnie zmiksuj. Możesz podawać z kostkami lodu.



Chiński makaron ryżowy z warzywami

  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 4 suszone pomidory
  • 2 duże cebule
  • 1 chiński makaron ryżowy
  • 2 łyżka oliwy
  • 10 oliwek
  • sól, pieprz czarny 

Sposób przyrządzenia:

Gotuj makaron około 8 minut po wrzuceniu do gotującej wody z jedną łyżką oliwy. Po ugotowaniu odlej gorącą wodę i spłukaj makaron zimną wodą. Tak przygotowany makaron pozostaw w sitku na 10 minut. Dzięki odrobinie oliwy dodanej do wody makaron po odcedzeniu nie zlepi się, będzie go łatwo podsmażyć na koniec z warzywami.

Cebulę pokrój w kostkę i uduś na wolnym ogniu do zmiękczenia. Następnie umytą paprykę pokrój w niewielkie kwadraty bądź paseczki, duś razem z cebulką tak, aby papryka nie została zupełnie rozgotowana. Całość od czasu do czasu przemieszaj. Kiedy papryka będzie na pół miękka dodaj suszone pomidory oraz oliwki. Na koniec dodaj kukurydzę i zielony groszek. Dopraw przyprawami do smaku. Do przygotowanych warzyw dodaj na koniec wcześniej ugotowany makaron, wymieszaj delikatnie pozostawiając jeszcze na 3-5 minut na ogniu. Czas przygotowania dania około 20 minut. Życzę przyjemnego gotowania. Smacznego!



Duszone warzywa

Składniki:

  • 3 duże cebukle
  • 2 kabaczki
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • bazylia, sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Cebulkę uduś na oliwie, tak by była na pół miękka. Dodaj kolejno pokrojonego w plasterki kabaczka a następnie paprykę. Na koniec dodaj fasolę, którą wcześniej przepłucz zimną wodą tuż przed połączeniem z innymi produktami. Dopraw do smaku. Czas przyrządzenia ok 15 min. Życzę przyjemnego gotowania!


Przepis na sos zapewne przyda się każdemu, zarówno do kasz, ryżu i makaronu. Ma ostrawy smak przy dodaniu czilli, ale w połączeniu z kaszami i makaronem smakuje wyśmienicie. Życzę przyjemnego gotowania.

Przepis na sos

  • 350 dag pieczarek
  • 3 cebule
  • 1/2 brokuły
  • 150 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • czilli, sól

Sposób przyrządzenia:

Cebulkę pokrój w kostkę i uduś na patelni na oleju, możesz podlać niewielką ilością wody. Gdy już będzie na pół miękka dodaj pieczarki pokrojone w plasterki oraz brokułę. Wyciśnij czosnek, a następnie dodaj przygotowane mleko. Gotuj około 15 min od czasu do czasu przemieszaj. Dopraw solą i czilli. Gdyby sos okazał się zbyt gęsty dodaj 0,5 szklanki wody. Na koniec rozrób mąkę ryżową w niewielkiej ilości wody i dodaj do sosu. Chwilę gotuj do zagęstnienia. Sos idealnie pasuje do makaronów, kasz oraz ziemniaczków. Czas przygotowania około 20 min. Życzę smacznego.


Kochani trochę szaleństwa dla podniebienia. Samkowity jabłecznik. Jabłka można połączyć z innymi owocami. Ja próbowałam dodać jagody, maliny, a także brzoskwinie i ciasto smakowało równie wyśmienicie. Należy tylko dodać odpowiednią ilość budyniu rozrobionego w niewielkiej ilości wody, aby ciasto związało (jeśli masa jest zbyt luźna dodaj 1 budyń więcej). Tutaj przyda się wyczucie, tak aby masa związała.  Tym przepysznym jabłecznikiem sprawisz swoim bliskim wielką przyjemność, będzie smakował wszystkim, gwarantuję. Życzę wszystkim smacznego!!!

Jabłecznik

Składniki:

  • 6 dużych jabłek (kosztele lub inne)
  • 2 duże budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 250 g śmietany 30%
  • 1/ 1/2 paczki okrągłych biszkoptów
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 gorzkiej czekolady
  • cynamon, rodzynki

Sposób wykonania:

Jabłka pokrój w kostkę (nie za drobną). Dodaj wodę, cukier i cynamon - duś na patelni lub rondelku do chwili, gdy cześć jabłek będzie już rozgotowana, a cześć pozostaw w kawałkach. Następnie dodaj startą skórkę cytryny, sok z cytryny oraz rodzynki. Budynie rozrób w 1/2 szklanki wody. Dodaj na koniec energicznie mieszając do zgęstnienia. Tak przygotowaną masę połóż na blasze wyłożonej biszkoptami (tortownica - przepis na średnią blaszkę o średnicy 26 cm). Do przepisu nie musisz dodawać cukru, jeśli lubisz smak kwaskowy lub jeśli wybierzesz słodkie jabłka. Bitą śmietanę ubij na sam koniec (bez cukru). Pamiętaj ubijaj śmietanę schłodzoną. Układaj na blasze w kolejności: biszkopty, gorąca masa biszkopty (tą drugą warstwę układaj wypukłą częścią do masy), bita śmietana, starta gorzka czekolada. Życzę wszystkim smacznego!!!

 


Polecam delikatna sałatkę. Doskonale pasuje do obiadu, ale również na kolację. Życzę smacznego!!!

Sałatka ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 pomidor
  • 1 mocarella lub ser feta
  • 1/2 awokado
  • 200 dag szpinaku świeżego (najlepiej młody)
  • oliwki z migdałami
  • oliwa z oliwek
  • pieprz ziołowy, sól

Sposób przyrządzenia:
Sałatkę można przyprawić też odrobiną soli, ja nie dodaje ponieważ oliwki dają już słonawy posmak. Wszystko zależy, jak kto lubi. Czym większa ilość oliwek, tym bardziej sól jest zbędna. Mocarellę, można zastąpić serem feta ( w tym przypadku uwaga z solą, nie jest konieczna). Smacznego!!!

 


Dziś polecam, prosto z mojej patelni, jak na fotografii, szybkie i bardzo smaczne danie. Można je podawać z kaszami, ale także zjeść z chlebkiem do kolacji. Miłego gotowania!

Tofu z cebulką

Składniki:

  • 1 opakowanie tofu wędzonego
  • 3 duże cebule
  • 1/2 słoiczka capers
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 pomidorów w puszcze lub 2 duże świeże pomidory
  • sól, majeranek do smaku

Sposób przyrządzenia:

Cebulkę pokrój w paski i uduś na patelni. Podsmaż tofu na oddzielnej patelni. Następnie dodaj do uduszonej cebulki. Paprykę pokrój w paski lub kwadraty, dodaj do cebulki i tofu. Duś ok. 5 minut a następnie dodaj capers. Po kilku minutach, gdy papryka uzyska miękkość dodaj pomidory z puszki lub wcześniej przygotowane świeże. Gdy chcesz użyć świeżych pomidorów sparz pomidory i zdejmij skórkę, a następnie uduś na patelni do uzyskania konsystencji przecieru. W takiej postaci dodaj na koniec do pozostałych produktów. Przypraw solą i majerankiem. Podawaj z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Czas przygotowania maksymalnie 20-25 minut. W tym samym czasie możesz ugotować kaszę i obiad gotowy :) Smacznego i miłego gotowania.

 


Przygotowanie gołąbków zwykle związane jest z dłuższym spędzeniem czasu w kuchni, ale dla tych, którzy lubią gotować nie sprawi to za pewne najmniejszego kłopotu i chętnie przyrządzą to danie dla swoich bliskich. Gwarantuje wyśmienity smak.  Są przepyszne, gwarantuje dobry smak. Polecam gorąco i życzę smacznego!!!

Gołąbki wegetariańskie

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 1/2 kg pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 8 sztuk vege kiełbasek grilowych białych (polsoja)
  • 1 słoiczek koncentratu Pudliszki z bazylią
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża kapusta włoska
  • świeża bazylia do sosu
  • pieprz, sól

Sposób przyrządzenia:

Ugotuj ryż i przełóż do większej miski. Odstaw do wystygnięcia. Pieczarki ugotuj, zmiksuj z cebulą w mikserze do warzyw tak, by nie uzyskać całkowitego rozdrobnienia. Zmiksowane produkty przełóż do miski z ugotowanym ryże. Następnie zmiksuj paróweczki z czosnkiem. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw do smaku według uznania.
Kapustę sparz w gotującej wodzie. Liść po liściu odcinaj od główki. Przygotowane nadzienie zawijaj dokładnie w każdy listek. Układaj w rondelku w miarę ściśle, gołąbek przy gołąbku. Spód rondelka wyłóż liśćmi kapusty, która nie została wykorzystana. W ten sposób również unikniesz przywarcia do garnka czyli przypalenia. Na wierzch gołąbków również możesz położyć liście kapusty. Całość zalej wodą. Sól i pieprz dodaj na wierzch. Tak przygotowane gołąbki gotuje w rondelku pod przykrywką około 1 godz. w przypadku kapusty włoskiej. Zwykła kapusta wymaga dłuższego czasu gotowania. Kiedy kapusta będzie już odpowiednio miękka, ale nie rozgotowana, dodaj koncentrat pomidorowy, którym wypełnij szczeliny między gołąbkami. Można na boku koncentrat wymieszać z przegotowaną wodą (letnią) i wlać do rondla z gołąbkami. W tym momencie możesz dorzucić posiekaną świeżą bazylię. Gotować jeszcze 15 min. Na koniec proponuje przygotować wodę z mąką ryżową do zgęstnienia sosu, który powstał w trakcie gotowania. Uwaga! Sos pomidorowy powstały w trakcie gotowania z gołąbkami jest według mnie smaczniejszy, ponieważ przechodzi wszystkimi składnikami i przyprawami. Ale jeśli ktoś chce, może przygotować go oddzielnie według własnego przepisu. Życzę przyjemnego gotowania.


Jeśli lubicie sałatki, polecam wszystkim przepis na majonez. Majonez bez użycia jaj. Szybkie wykonanie, smaczny dodatek do sałatek i kanapek. Potrzebny będzie blender!

Majonez

Składniki:

  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2sok z cytryny
  • szczypta kurkumy, przyprawy warzywna, sól
  • 1 mały ząbek czosnku


Sposób przyrządzenia:

Aby udał się majonez należy blender ustawić na najwyższych obrotach. Mleko wlewamy do blendera. Następnie przyprawy: sól, kurkuma, przyprawa warzywna, czosnek. Następnie olej wlewamy bardzo cienkim strumieniem. Po kilku minutach uzyskamy gęstawą gotową masę. Następnie przekładamy majonez do miseczki szklanej i dodajemy stopniowo sok z cytryny mieszając już ręcznie do lepszego z gęstnienia majonezu. Tak przygotowany majonez można stosować do sałatek, kanapek. Według uznania. Życzę smacznego!!!


Polecam dziś bardzo wygodne i bardzo smaczne danie wegetariańskie. Danie bardzo proste w wykonaniu. Szybki czas przyrządzenia, do tego w zasadzie 2 naczynia do mycia. Ryż z warzywami można zapiekać w piekarniku z dowolnymi produktami według własnego pomysłu. Danie najlepiej spożyć tuż po zapieczeniu, ale również można je potem odgrzać na patelni.

Ryż z warzywami

Składniki:

  • 2 szklanki 
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1/2 brokuły
  • 1 papryka czerwona

Zalewa (zagotować)

  • 6 szklanek wody
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 masła

Sposób przyrządzenia:

Suchy ryż (surowy) rozsypać na blachę od ciasta. Na wierzch poukładać skrojone w plastry pieczarki, brokułę, cebulę, a paprykę w paski. Wszystko zalać wcześniej zagotowaną zalewą. Piec w piekarniku z termoobiegiem ok. 45 minut. Miłego gotowania!!!

 


Naleśniki biszkoptowe

Przepis na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Masa serowo-bananowa z brzoskwinią

  • 250g białego sera (drobno zmielonego)
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego (radzę próbować i słodzić do smaku)
  • 180 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub prawdziwa wanilia (z 1/2 laski ziaren wanilii)
  • 4 brzoskwinie (ja wykorzystałam brzoskwinie ze słoiczka z przepisu mojej mamy, swojej roboty) 
  • 1 banan    

Do zmielonego sera, wsypać cukier, wanilie, śmietanę (moja była bardzo kremowa i nie miała bardzo kwaśnego posmaku), całość dobrze zmiksować. Dodaj banana pokrojonego w plastry i dalej miksuj uzyskując jednolitą masę serowo-bananową. Jeśli uznasz, że masa jest za gęsta lub mało słodka dodajcie odpowiednie składniki, wedle uznania i preferowanego smaku. Tak przygotowaną masą serową posmaruj naleśnik, następnie ułóż kawałki brzoskwini i zwiń w rulon bądź w trójkąt, jak lubisz najbardziej.

Sposób wykonania:

Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mleko wymieszać z wodą i mąką, zmiksować na gładką masę. Utarte żółtka połączyć z ciastem. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Delikatnie mieszając, dodać do ciasta. Usmażyć naleśniki na złoty kolor. Ja patelnię smarowałam olejem za pomocą pędzelka.
Dodam jedynie, podawać z ulubionym nadzieniem, tak jak lubicie najbardziej.

Polewa owocowa:

  • 3 duże kiwi
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
  • 1 łyżeczka miodu

Polewą owocową polej na koniec naleśniki. Jej kwaskowy smak sprawi, że nie będzie się jak im oprzeć. Owoce z miksuj tuż przed polaniem na naleśnik. Życzę smacznego!

 


Polecam również pyszną sałatkę z marchwi i papryki. Tutaj jednak wymaga ona odrobinę poświęcenia i pracy, jeśli ktoś lubi zabawę z wekami. Kiedyś nasze babcie i mamy nie wyobrażały sobie zapasów na zimę w spiżarniach i piwnicach. Ja uwielbiam tą sałatkę, dlatego dzielę sie tym przepisem z Wami i życzę przyjemnego wekownia. Na zimę jak znalazł do obiadku gotowa, prosto ze słoiczka do miseczki. Smaczego!!!

Sałatka z marchwi i papryki

  • 1 kg marchwi
  • 2 cebule
  • 2 przeciery pomidorowe (małe słoiczki)
  • 3 papryki (najlepiej zielone)
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Marchew ugotować na pół miękko i pokroić w kostkę. Pozostałe składniki wymieszać razem, włożyć do słoiczków i gotować około 20-25 min. Słoiczki gorące odwrócić dnem do góry i zaczekać aż wystygną. Potem już na zimę jak znalazł. Można sięgnąć ze spiżarni gotowe do obiadku. Udanego wekowania. Smacznego!


Makaron zapiekany

  • 1 opakowanie makaronu na łazanki
  • 6 szt. paróweczek sojowych lub 1 mała brokuła
  • 2 papryki (czerwona i zielona)
  • 1 duża cebula
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 dag pieczarek
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 20 dag sera żółtego (starty)
  • 4 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 1 szklanka wody
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przyrządzenia:

Ugotuj makaron, opłucz w zimnej wodzie i odstaw na bok. Pomidory sparz, zdejmij skórkę i uduś na patelni na jednolitą masę.
Cebulkę pokrój w dość dużą kostkę, ze szklij na patelni do miękkości (nie przysmaż), jej kolor ma być naturalny. Następnie dodaj paróweczki i jeszcze chwile duś razem z cebulką. Następnie dodaj pieczarki i duś około 8 minut. Potem dodaj czerwoną i zieloną paprykę pokrojoną w duże paski 2 cm /3 cm dusząc wszystkie składniki razem do chwili, gdy papryka będzie miękka, ale nie rozgotowana (około 2-3 min).  Dodaj ogóreczki i duś jeszcze około 5 min. Na koniec dodaj czosnek, masę z pomidorów i zalej szklanką wody ze słodką papryką. Wszystko razem duś przez chwilę do odparowania wody. Połączone w ten sposób składniki będą przypominały leczo. Pamiętaj o kolejności duszenia produktów, aby nie uległy rozgotowaniu.
Układaj na blasze do ciasta warstwami: makaron + warstwa produktów + makaron + warstwa produktów a na koniec posyp startym serem. Ilość sera zależy od Ciebie. Możesz posypać większą ilością, jeśli lubisz. Zapiekaj 15 min w piekarniku z termoobiegiem w temp. 180 stopni.

Uwaga! Tą zapiekankę można przygotować bez paróweczek sojowych. Możesz je zastąpić brokułą. Wtedy należy dodać brokuł razem z papryką, gdyż te produkty bardzo szybko będą miękkie. Dostosuj też odpowiednią ilość wody, przecieru i pomidorów, gdyż masa może zmienić gęstość.

Układaj na blasze do ciasta warstwami: makaron + warstwa produktów + makaron + warstwa produktów. Na koniec posyp startym serem. Życzę smacznego!!!


Ciasteczka owsiane

  • 0,5 kg płatków owsianych
  • 1 szklanka słonecznika
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka (białko ubijamy)
  • 1 kostka masła (rozpuścić)

Sposób wykonania:

Wymieszaj wszystkie składniki razem. Ostatni składnik to ubita piana z białka, którą dodaj na sam koniec. Uformuj z powstałej masy kuleczki wielkości tzw. rafaello. Ułóż na  blasze wysmarowanej masłem. Piecz w temperaturze 160-180 stopni. Ciesteczka powinny być koloru brązowo-złotego. Smacznego!!!


Polecam przepyszną zupkę grzybową z kluseczkami. To moja ulubiona zupa. Jest również doskonała z świerzych grzybków, a najbardziej mi smakuje z maślaków lub podgrzybków. Życzę przyjmnego gotowania i smacznego.

Zupa grzybowa z kluseczkami

  • 300 dag suszonych grzybów
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 2 średnie cebule
  • 3 ziemniaki
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól do smaku

Sposób przyrządzenia:

Grzyby zalej wodą na noc. Rano przepłucz czystą wodą i wstaw do gotowania. Dodaj odrobinę soli i gotuj około 1 godz. Następnie przecedź wodę i gotuj jeszcze raz około 30min. Tak ugotowane grzybki opłukaj w zimnej wodzie i odstaw na bok.

W oddzielnym garnku zagotuj w pierwszej kolejności marchewkę pokrojoną w słupki, aż będzie prawie miękka. Potem dodaj pietruszkę pokrojoną w plastry oraz seler pokrojony nieregularnie, a następnie dodaj cebulę pokrojoną w ćwiartki oraz ziemniaki pokrojone w kosteczkę. Kiedy cebulka i ziemniaki będę na pół ugotowane dodaj wcześniej przygotowane już ugotowane grzybki. Gotuj jeszcze około 10 min. na koniec dodaj natkę pietruszki. Zupę należy gotować na bardzo wolnym ogniu. Powstały wywar będzie klarowany. 

Kluseczki

  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • letnia woda (przegotowana)

Sposób przyrządzenia:

Przygotuj garnek i zagotuj wodę lekko osoloną. Jajko roztrzep na jednolitą płyną konsystencję. Dodaj mąkę delikatnie mieszając uzyskując gęstawą masę (ciasto). Gdy masa będzie zbyt gęsta dodaj przegotowaną letnią wodę (wodę można również dodać w przypadku, gdy trzeba zrobić większą ilość kluseczek). Ja mieszam wodę z jajkiem i dodaję mąkę. Tak przygotowaną gęstawą masę ciasta nakładaj na gotującą wodę. Gdy kluseczki wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze około 5 min, aż będą miękkie. Po ugotowanie kluseczki odcedź na durszlaku i opłukaj zimną wodą. 

Kluseczki dodaj do zupy grzybowej już na talerzu. Smacznego!!!


Dziś spróbowałam nowego przepisu na sos, z produktów, które wydawałoby się zbyt słodkie. Jednak okazało się, że połączenie tych składników doskonale pasuje do makaronów, kaszy gryczanej czy ryżu.

Polecam przepis na sos warzywny słodko-kwaśny:

  • 250 dag brukselki
  • 1 tofu z bazylią lub wędzone
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 cebule
  • 1  1/2 kabaczka
  • 1 puszka pomidorów 
  • pieprz lub czilli do smaku
  • sól, oliwa

Cebulkę pokrój w kostkę dodaj odrobinę soli i duś w rondelku tak długo, aż będzie miękka. Dodaj drobno pokrojoną brukselkę i dolej okolo 1/2 szklanki wody, by produkty nie przywarły do garnka. Jak brukselka będzie już miękka, dodaj pokrojonego w kostkę kabaczka. Gotuj tak długo, aż kabaczek się będzie delikatnie rozgotowywał, w ten sposób uzyskasz gęstą konsystencję sosu i nie będzie trzeba zagęszczać sosu mąką. Dodaj też kukurydzę. Na oddzielnej patelni podsmaż na złoty kolor tofu i dodaj do pozostałych produktów. Jeszcze chwilę gotuj, przypraw solą, pieprzem lub czilli. Możesz na koniec posypać świeżą bazylią. Tak przygotowany sos podawaj z makaronem, kaszą gryczaną lub ryże.  Jeśli podasz ten sos z makaronem posyp już tak przygotowane danie serem żółtym. Smacznego!!!

Poniższe zdjęcie przedstawia połączenie makaronu z sosem warzywnym słodko-kwaśnym i serem żółtym.


Szybkie danie jako przystawka lub dodatek do obiadu.

Halloumi z kabaczkiem:

1 kabaczek
1 serek halloumi (surowy ser podawany po smażeniu)
pasta Harissa (do samku)
oliwa

Sposób przygotowania:
Kabaczka podsmaż na patelni, dodaj serek Halloumi pokrojony w drobną kostkę. Kiedy kabaczek i Halloumi będą w miarę miękkie dodaj pastę Harissa do smaku, podsmażaj jeszcze przez chwilkę na patelni. Możesz do tego ugotować ryż brązowy albo ziemniaczki i zrobić sojowe, grilowane kotleciki, jak poniżej na fotografii. Smacznego!!!

 


Tym razem coś na słodko. Polecam jabłecznik z bitą śmietaną i czekoladą, wyśmienity, nie wymaga dużo pracy, szybki przepis na dobre ciasto.

Jabłecznik z bitą śmietaną i czekoladą

  • 6 dużych jabłek
  • 2 duże budynie 
  • 1/2 cytryny
  • 0,5l śmietany 30%
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 2 paczki biszkoptów
  • gorzka czekolada
  • cynamon
  • rodzynki

Sposób przygotowania:
Do przepisu wykorzystaj jabłka, miękkie 4 sztuki, które łatwo się rozgotują i inny rodzaj, twardsze - 2 sztuki. Jabłka pokrój w centymetrową kostkę, dodaj wodę i gotuj tak długo, aż jedne się dobrze rozgotują a cześć z nich pozostanie w całych kawałkach. W trakcie gotowania masy jabłkowej dodaj rodzynki i cynamon (ilość zależy od ciebie). Następnie dodaj otartą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok z cytryny. Na koniec do tak przygotowanej masy dodaj budyń rozrobiony w 1/4 szklance wody szybko mieszając, doprowadzając do jej zgęstnienia (najlepiej waniliowy lub śmietankowy).

Biszkopty ułóż na blasze, przełóż gorącą masą z jabłek a następnie na jej wierzch ułóż kolejną warstwę biszkoptów wypukłą częścią stykającą się z jabłkami i uciśnij dłonią tak, aby biszkopty dobrze do masy przywarły. Poczekaj aż całość dobrze wystygnie. Ubij śmietanę (pamiętaj, by śmietana tuż przed jej ubijaniem była schłodzona). Wyłóż bitą śmietanę na wierzch i posyp ją gorzką czekoladą startą na drobnę tarce. Czas przygotowania około 45 minut. Blaszka średniej wielkości, najlepiej wykorzystać tortownicę, ciasto kroi się wtedy bardzo wygodnie. Tak przygotowany jabłecznik należy przechowywać w lodówce.
Ciasto jest bardzo smaczne. Jeśli ktoś nie przepada za bardzo słodkim ciastem można nie dodawać cukru do jabłek, jeśli są słodkie oraz do śmietany. Sama czekolada sprawi, że takie połączenie już samo w sobie ma wystarczającą ilość słodyczy. Polecam i życzę smacznego.


Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • bazylia świeża lub suszona albo majeranek
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Soczewice namocz w wodzie na około 2 godziny. Wupłukaj przed gotowaniem. Na 1 szklankę soczewicy użyj do gotowania 2,5 szklanki wody. Cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekany czosnek zeszklij na wolnym ogniu na niewielkiej ilości oleju. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmnij z nich skórkę, następnie pokrój w kostkę. Gdy soczewica będzie prawie ugotowana (po około 5-8 minut), dodaj do niej zeszkloną cebulkę i czosnek, a następnie pomidory. Tak przyrządzone danie gotuj około 3 - 5min ciągle mieszając aż do zagotowania na wolnym ogniu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem lub bazylią do smaku według własnego uznania.
Uwaga! Soczewica gotuje się bardzo szybko, należy ją od czasu do czasu przemieszać, gdyż może przywrzeć do garnka (przyplona niestety straci swój smak). Czas gotowania to około 10 minut, jeśli masz już wcześniej przygotowane składniki.


Spagetti ryżowe w sosie pomidorowym

  • 2 duże cebule
  • 1 opakowanie próweczek sojowych
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 2 świeże pomidory
  • 1 paczka makaronu nitki z ryżu brązowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • świeża papryczka czilli
  • sól do smaku


Sposób sporządzenia:

Zagotuj wodę na makaron sojowy, wrzuć całe opakowanie makaronu, garnek odstaw na bok i zostaw na 5-8 minut pod przykryciem. Następnie odcedź wodę i przepłukaj makaron tradycyjnie zimną wodą, by nie uległ sklejeniu.
Cebulę pokrój w dużą kostkę, uduść na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Następnie dodaj pokrojone w paróweczki i duś na wolnym ogniu około 5 minut. Dodaj groszek konserwowy. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i dodaj na koniec pokrojone w niewielką kostkę. Gotuj aż pomidory nabiorą gęstawej konsystencji (rozgotują się częściowo). Danie przypraw świężą czilli (tylko uważaj, jeden cieniutki paseczek już wystarczy by dodać jej intensywniejszego smaku). Polecam świeżą papryczkę czilli do tej potrawy, a nie pieprz czy sypką przyprawę, gdyż z bardzo delikatnym makaronem sojowym świetnie się łączą tworząc doskonały smak.

 


Surówka

  • 1/2 sałaty strzępiastej
  • 1/2 sera feta
  • 1 duży pomidor
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • seler marynowany
  • zielone oliwki
  • pieprz ziołowy

Rosół wegetariański

Składniki:

  • 3 marchewki (średniej wielkości)
  • 1 pietruszka 
  • 1/4 selera
  • 1-2 cebule
  • 2 cukinie (pokroić w kostkę średniej wielkości)
  • posiekana natka pietruszki
  • sól do smaku, pieprz lub chilli

Sposób przygotowania:

Przygotowane warzywa umyj dokładnie (możesz ich nie obierać, gdyż skórka zawiera najwięcej witamin i wartości odżywczych). Do przegotowanej wody wrzucić pokrojoną w słupki marchewkę. Gotuj tak długo, aż będzie na w pół miękka. Potem dodaj seler i pietruszkę (korzeń), a następnie cebulę pokrojoną w ćwiartki. Na koniec wrzucić cukinie skrojoną w kostkę (ze skórką), a tuż przy końcu gotowania posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku według uznania. Możesz użyć pieprzu świeżo zmielonego lub chilli (stosuj jedną z przypraw, sprawdź, która przyprawa jest dla Ciebie odpowiednia). Chilli używaj w niewielkiej ilości, odrobina nada Twojemu rosołowi już idealny smak. Cukinię gotuj tak długo, by nie uległa rozgotowaniu. Podawaj z makaronem lub lanymi kluseczkami albo makaronem sojowym. Rosół gotuj na wolnym ogniu, dzięki czemu będzie klarowny. Zbyt szybkie gotowanie sprawi, że rosół będzie mętny.

Jeśli chcesz rosół podać z lanymi kluseczkami przygotuj je w oddzielnym garnku, po ugotowaniu przepłukuj zimną wodą. Tak przygotowane lane kluseczki włóż na talerz tuż przed zalaniem gorącym rosołem. Nie gotuj lanych klusek w rosole, gdyż rosół będzie mętny, a mąka sprawi, że straci on swoją klarowność i płynną konsystencję. 


Fasola biała z warzywami

Składniki:

  • 300 dag białej fasoli “Jaś”
  • 0,5 kg świeżych pieczarek
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 duże cebule
  • 4 pomidory
  • świeża bazylia
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól morska, pieprz, majeranek

Sposób przyrządzenia:

Ugotuj fasolę w lekko osolonej wodzie. Najlepiej dzień wcześniej na noc namocz ją w zimnej wodzie. Uduś cebulkę pokrojoną w średniej wielkości kostkę najlepiej na głębokiej patelni, na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Następnie dodaj pieczarki pokrojone w grubsze plastry bądź kostkę (według uznania). Duś pod przykryciem aż do miękkości. Potem dodaj pokrojoną paprykę i gotuj jeszcze ok. 8 minut, tak by się nie rozgotowała. Do tak przyrządzonych warzyw dodaj wcześniej ugotowaną fasolę i wymieszaj. Duś jeszcze ok. 5 min. Pomidory sparz wrzącą wodą, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj na sam koniec. Duś pod przykryciem ok. 10 min. Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i świeża bazylią. Tak przygotowaną fasolę możesz podać z kaszą gryczaną lub jęczmienną a także z ryżem.


Surówka z kalafiorem

  • 6 gałązek surowego kalafiora
  • 1/3 puszki zielonego groszku
  • 1 średnia papryka
  • oliwki zielone
  • majonez
  • pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Sałatkę dopraw do smaku oliwą z oliwek, pieprzem i ziołami. Raczej nie dodawaj soli, gdyż oliwki są słonawe i sałatka może być zbyt słona. Sałatkę przygotuj 15 minut przed podaniem.


Sałatka ze świeżych warzyw

  • sałata strzępiasta
  • pomidorki koktajlowe
  • rzodkiewka
  • oliwki zielone
  • oliwa z oliwek
  • pieprz ziołowy, zioła prowansalskie

Sposób przyrządzenia:

Surówkę należy doprawić do smaku według uznania. Kalafior drobno pokroić. Paprykę dla uzyskania dobrego smaku pokrój w kosteczkę. Takie zestawienie z oliwkami sprawia, że jej smak jest wyśmienity, w tym przypadku uważałabym z solą. Najpierw sparwdź czy jest ona wogóle potrzebna. Możesz też dodać pieprzu świeżo zmielonego, by nadać jej ostrzejszy smak. Szybkie wykonanie. Polecam.


Deser:

  • jogurt naturalny 0%
  • świeże truskawki
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych

Wszystkie artykuły wymieszaj delikatnie łyżką. Możesz podawać również z bakaliami.


Ciąg dalszy nastąpi... Zaglądaj tutaj co jakiś czas po nowe przepisy.

 

Życzę wszystkim smacznego!
Artykuł opracowała i przygotowała: Akinom

Z naszego bloga


Top 11

Najpopularniejsze artykuły: 


Newsletter


Wyślij

Po więcej informacji zapisz
się do naszego newslettera

Licznik odwiedzin: 7411823 Ostatnia aktualizacja strony: 2017-09-25 15:34:52