Stowarzyszenie Macierz

Stowarzyszenie MACIERZ powstało jako organizacja zajmująca się ochroną Praw Człowieka, ekologią, promocją zdrowego odżywiania i funkcjonowania, działalnością charytatywną w różnych dziedzinach życia.

Ilość wejść: 4737


Cukier, Alkohol, Papierosy, Nadwaga, Sepsa, Rak, a Dieta i Zdrowie

Jak sobie pomóc w walce z otyłością, nadwagą, cukrzycą, rakiem, schizofrenią, chorobami serca, depresją i innymi schorzeniami współczesnej cywilizacji. Materiał oparty wyłącznie na aktualnych, najnowszych wynikach badań naukowych. O tym jak ograniczenie spożycia cukrów, tłuszczy zwierzęcych, czerwonego mięsa oraz naświetlanie słońcem może pomóc na zdrowie. Błonnik, kwasy omega-3 i witamina D w diecie. Unikanie alkoholu i papierosów. Spowolnienie starzenia. Zielona herbata i sepsa. Konopie jako lek.

 

Nadmiar cukru w pokarmie powoduje wiele chorób

Dieta bogata w cukry proste, w tym glukozę oraz fruktozę może prowadzić do wyłączenia genu, który reguluje poziom aktywnych hormonów płciowych w organizmie - zaobserwowali naukowcy kanadyjscy. Rezultatem tego może być na przykład trądzik, nadmierne owłosienie u kobiet, a nawet zaburzenia płodności, wynika z pracy zamieszczonej w piśmie "Journal of Clinical Investigation". Autorzy artykułu uważają, że ich odkrycie dostarcza kolejnego argumentu, by unikać nadmiaru cukrów prostych w diecie i zastępować je węglowodanami złożonymi, obecnymi w produktach z pełnego ziarna oraz w warzywach. Cukry proste, szczególnie sztucznego pochodzenia, jak glukoza i fruktoza, są nieodłącznym składnikiem niezdrowej diety krajów rozwiniętych. Jak dowodzą liczne badania, ma ona niekorzystny wpływ na metabolizm i układ krążenia, przez co zwiększa m.in. ryzyko cukrzycy typu II i chorób serca. 

Dla przykładu, zwykły cukier stołowy, czyli sacharoza, jest rozkładana w organizmie do glukozy i fruktozy. Fruktoza jest głównym cukrem prostym w owocach, ale jest też dodawana jako słodzik w postaci kukurydzianego syropu fruktozowego do napojów i produktów spożywczych. Szacuje się, że przeciętny obywatel USA spożywa rocznie 33 kg cukru stołowego i dodatkowo 20 kg kukurydzianego syropu fruktozowego. W badaniach zajmowano się głównie syropem fruktozowym i podobnymi sztucznymi słodkościami. Zarówno glukoza, jak i fruktoza są metabolizowane w wątrobie. Nadmiar tych cukrów w diecie powoduje, że są one przekształcane przez komórki wątroby w tłuszcze. Naukowcy z Instytutu ds. Badań nad Dzieckiem i Rodziną w Vancouver oraz z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej badali te procesy metaboliczne w doświadczeniach na myszach oraz na komórkach z ludzkiej wątroby hodowanych w laboratorium.

Okazało się w badaniach, że spowodowany nadmiarem cukrów wzrost produkcji tłuszczu w wątrobie prowadzi do wyłączenia genu kodującego białko SHBG. Jest to globulina wiążąca hormony płciowe, która kontroluje poziom aktywnego testosteronu i estrogenu we krwi. Wyłączenie genu obniża poziom białka SHBG i prowadzi do wzrostu stężenia testosteronu. Rozchwianie delikatnej równowagi hormonalnej w organizmie może się objawiać zmianami trądzikowymi, zaburzeniami płodności i cyklu miesięcznego oraz pojawieniem się cech męskich u kobiet np. nadmiernego owłosienia, zespołu policystycznych jajników czy raka jajników. Lekarze wykorzystują pomiar poziomu SHBG do oceny statusu androgenów, czyli m.in. poziomu wolnego testosteronu, w organizmie badanego pacjenta. Jest to pomocne w diagnostyce zaburzeń hormonalnych. Niski poziom SHBG obserwuje się ponadto u otyłych dzieci i dorosłych z tzw. zespołem metabolicznym, czyli zaburzeniami w przemianie materii, które podnoszą ryzyko cukrzycy typu II i chorób serca.

"Jak wykazały nasze badania, niski poziom białka SHBG we krwi świadczy o rozregulowaniu funkcji metabolicznych wątroby, np. z powodu nieprawidłowej diety, na długo przed pojawieniem się jakichkolwiek symptomów tych zaburzeń" - komentuje prowadzący badania dr Geoffrey Hammond. Zdaniem badacza, w przyszłości można będzie wykorzystywać poziom SHBG w wczesnej diagnostyce zaburzeń czynności wątroby. "Można by też stosować tę metodę do sprawdzania skuteczności diety, czy leków, których celem jest poprawa procesów metabolicznych w wątrobie" - dodaje Hammond.

Zdrowa dieta hamuje wzrost raka prostaty

Dieta uboga w węglowodany często hamuje wzrost raka prostaty, wynika z najnowszych amerykańskich badań, o których informuje specjalistyczne pismo "Prostate". Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Duke'a oceniali wzrost guzów prostaty u 75 myszy, z których część była na diecie ubogiej w węglowodany, część na diecie niskotłuszczowej, a część na diecie imitującej dietę krajów dobrze rozwiniętych, tj. bogatej zarówno w tłuszcze, jak i węglowodany. Okazało się, że gryzonie, które spożywały najmniejsze ilości węglowodanów miały najmniejsze rozmiary guzów i żyły najdłużej ze wszystkich grup. Najgorsze wyniki uzyskano w grupie myszy na diecie krajów zachodnich. Zdaniem autorów pracy, efekt ten był związany z faktem, że dieta uboga w węglowodany obniża poziom insuliny, hormonu odpowiedzialnego za metabolizm glukozy w organizmie oraz poziom insulinopodobnego czynnika wzrostu - IGF. A jak wynika z wcześniejszych badań, obydwa te związki mogą pobudzać wzrost raka prostaty. 

"Nasze badania wskazują, że ograniczenie węglowodanów w diecie może spowolnić rozwój raka prostaty, przynajmniej u myszy." - komentuje prowadzący badania urolog Stephen Freedland z Centrum Medycznego Uniwersytetu Duke'a. Według niego, kolejnym ważnym krokiem będzie przeprowadzenie podobnych badań w grupie pacjentów. Są one planowane na przyszły rok. "Jeśli rezultaty uzyskane na myszach zostaną potwierdzone, to może to mieć istotne znaczenie dla terapii raka prostaty. Będzie bowiem oznaczać, że możemy wpływać na jego wzrost za pomocą czynnika, który łatwo kontrolować, tj. diety" - konkluduje Freedland. 

Aktualnie cały artykuł przeczytasz na portalu http://layah.org pod adresem: 

http://layah.org/uniwersytet/ajurweda/zdrowie-dieta-cukier-alkohol-papierosy-nadwaga-sepsa-rak-nowotwory

 

 

Z naszego bloga


Top 11

Najpopularniejsze artykuły: 


Newsletter


Wyślij

Po więcej informacji zapisz
się do naszego newslettera

Licznik odwiedzin: 7045909 Ostatnia aktualizacja strony: 2017-03-28 10:06:55